Merendree

Merendree

Parel van de Oude Kalevalei

De Frivole Ferre

Zeer beminnelijke lezer en internaut, bijna had ik geschreven “De Mathematica Merendrae” of – in ’t Nederlands – “Over de wiskunde van Merendree”.¬† Aanleiding van dit stukje was het artikel over de uitvinder van Merendree in het paasnummer van Taptoe. Uitgever Piet De Baets schreef al over het vissen naar aprilwafels (viel 1 april niet op paasmaandag dit jaar ?) en de verwittigde lezer was er dus twee waard… ūüėČ

Taptoe’s maandelijkse “De dorpskrant van Merendree” zorgde voor een pak jolijt ten huize Pei. Meubelregisseur, toneelstoffeerder en lokaal politicosoof Fernand Neerman stelt dat de mensheid al 2000 jaar haar kans mist om haar dagen behoorlijk in te delen. Volgens hem is de Mayakalender de enige praktische: 13 maanden (gebaseerd op de 13 “volle” manen per jaar) x 28 dagen =¬† 364 dagen in √©√©n kalenderjaar. De voordelen van deze kalender zijn legio: de zondagen vallen elke maand steeds op bvb de 7e, 14e, 21e en 28e van de maand. Gedaan met de vingerkneukeltelmiserie en alle moslims euforisch want de Ramadan valt steeds op hetzelfde tijdstip. Klein doch vervelend detail: de tegendraadse Aarde doet er 365 dagen en 6 uur over om haar “jaar” te produceren. Onderhandelen met de Maya’s, scherprechter, baljuw ¬†of de belastingen haalt niets uit: 7 jaar na de feestelijke ingebruikneming van de nieuwe kalender valt onze nationale feestdag minstens 8 dagen vroeger… De bouwsector is woest wegens de linke vakantieverschuiving, de misnoegde scholen moeten steeds vroeger de examens inplannen. Na 25 jaar zou – o knalrode ramp – 1 mei op 1 april kunnen vallen… zoals reeds voorspeld door Piet De Baets!! ūüôā¬† en na pakweg 120 jaar vieren we Kerst met zonnebrandolie en teenslippers ¬†in ’t putje van de zomer waarbij de winkeliers van kerstalaam steen en boom klagen omdat alles vroeger en vroeger moet ingekocht worden.

Wat mij zeer vrolijk stemt, is dat een schare medeburgers de moeite neemt om iets minder voor de hand liggende aprilgrappen uit te denken en te publiceren en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Maar daarmee weet u nog steeds niet waarom dit stukje “Frivole Ferre” heet. Naar analogie met de Hansbeekse¬† “Zjaloezigen Zjeraar” stel ik hier en nu voor om voortaan de “Frivole Ferre” uit te reiken aan een Merendreese autochtoon die met een zeer interessant, ingenieus uitgedacht plan, systeem of idee voor de pinnen komt dat na eerste lezing bloedserieus lijkt, maar na grondige analyse onbruikbaar blijkt maar toch doet een mens doet nadenken.¬† En dit op of rond 1 april.¬†Natuurlijk is dit niet mijn idee: mijn illustere voorbeeld en andere plezierbron is de Ig Nobelprijs “uitgereikt voor tien onderzoeken waar men eerst om moet lachen, maar die ook aan het denken zetten”. ¬†Voorstellen ontvangen we graag ter redactie via e-mail en misschien is de goedlachse uitgever van Taptoe wel bereid om er iets over te publiceren na 1 april 2014…¬†De Engelsen parafraserend, sluit ik met: “A joke a day keeps the misery away” en voor ik het vergeet: de prijs: dat is een portie overheerlijke, rode neuzen of Eeklose cuberdons die aan huis zullen bezorgd worden.

 

Wees gegroet

Daan Pei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>