Merendree

Merendree

Parel van de Oude Kalevalei

Busje van Deinze komt zo ?!? + naschrift

Eerwaarde lezers en toevallige passanten,

zoals u al eerder hebt gemerkt nemen we hier soms de Merendrese realiteit op de korrel. Dat is – nostra culpa – al eventjes geleden doch we pogen daar enige verandering in te brengen.

Toen wij ons vorige dinsdag 6/10/2020 na de redactionele koffiepauze naar het centrum van Merendree verplaatsten – te voet! – meenden wij in eerste instantie een Amerikaans fata morgana te ontwaren. De hoek van de Veldestraat en Merendreedorp werd even versierd (of ontsierd) en geblokkeerd  door een uitzonderdlijk lang, geel voorwerp.
Bij nader toekijken, bleken wij te worden geconfonteerd met een oudgediend exemplaar der Amerikaanse schoolbussen. Het lange, gele gevaarte werd behoedzaam doch met zichtbare moeite door een zwoegende chauffeur om de hoek gestuurd. Vermoedelijk dateert de van wielen voorziene, gestreepte cake uit een era toen de stuurbekrachtinging nog moest uitgevonden worden. Gezien het feit dat de chauffeur met open raampje en in T-shirt stuurde, vermoeden we dat hij al enkele lastige bochten achter de kiezen had.
Wij ontwaarden enige tijd later dat het gele gevaarte zich naast de kerk had genesteld op het pleintje alwaar door de gemeentelijke, pardon, stedelijke voorzienigheid enige parkeerplaatsen waren gereserveerd. Wij gingen ervanuit dat de jolige bloedjes van de nabije Sint Paulusschool op een reisje werden getrakteerd. Meteen maakten we de bedenking dat jong geleerd, oud gedaan is, toen we de bestemming lazen boven de voorruit van de bus … “Baraboire“.
Vermits er verder niet veel te bekijken en te beleven viel rond het zuchtend stilgevallen busje, wandelden wij vrolijk mijmerend verder redactiewaarts.

Stel u onze verrassing voor toen wij even de Nevelse webstek (die sinds 1/1/2019 gekidnapt is door Deinze) consulteerden met betrekking tot de immer veranderende coronaregels. Onze lieftallige medewerkster die over de schouder meeloerde, vestigde onze aandacht erop dat de Deinse webstek een foto vertoonde van een gelijkaardig Amerikaans schoolbusje met de naam “Zeventiendorpen”.

Blijkbaar heette het ding in een vorig leven “Elfdorpen”. Originele naam voor een bus, dachten wij en we vernamen uit het artikel dat het busje “Zeventiendorpen” supersterneigingen kreeg want het ging op tournee. Bij een eerste lezing hadden niet meteen in de smiezen wat het busje van plan was; we lezen immers dat “Elfdorpen vanaf oktober een plaats wordt waar alle zeventien dorpen van Deinze samenkomen en iedereen welkom is. In dit Seniorenhuis kan je terecht voor thuiszorg,...“. Hmm, interessant: de zeventien dorpen van Deinze zijn dus een Seniorenhuis? Of is “Elfdorpen” een Seniorenhuis? Een rondreizend rusthuis? De gemeentelijke, pardon, stedelijke fantasie draait op volle toeren!
We hadden in het verleden reeds in de smiezen dat de gemeentelijke, pardon, stedelijke communicatie niet bepaald hoog scoorde op de kwaliteitsschaal, maar dat de lokale overheid zijn burgers een Seniorenhuis noemt, vonden we nogal amusant en ook verontrustend. Doch het artikel stipuleert verder dat een resem diensten gehuisvest zijn in het busje. Kijk, dit vinden wij nu prachtig: in plaats van een megalomaan gemeentehuis, annex dienstencentrum te bouwen zoals bvb. in – ik zeg maar wat – Aalter, stuurt de zuinige overheid haar dienstenpersoneel in een busje op zoek naar te bedienen burgers. Gaaf, jong!

Vervelend natuurlijk dat de Merendrezen niet op de hoogte waren van de komst van de mobiele, gele diensten. Een foldertje in de brievenbus had waarschijnlijk effect gehad. Nu stond het busje er eenzaam en beduusd bij. Hadden we het geweten, waren we wel eens een praatje gaan slaan met al de diensten die opgehokt zitten in het gele busje. Jammer: een gemiste kans en weer een bank achteruit voor communicatie en geen kus van de juffrouw…

Wees gegroet,

Daan Pei

Naschrift op 20/10/2020

We werden erop attent gemaakt dat het artikel van de Deinse webstek niet meer beschikbaar was. Vliegensvlug als we zijn, surften we als de vliegende bliksem naar Deinse webstek en we constateerden nog vlugger dat het artikel inderdaad verdwenen is. Geen nood, de meest populaire kranten van Vlaanderen hebben een olifantengeheugen: Dienstencentrum-Elfdorpen en  Elfdorpen-wordt-zeventiendorpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>