Merendree

Merendree

Parel van de Oude Kalevalei

Boekvoorstelling ‘Judith, de stammoeder van de Graven van Vlaanderen – Het Prille’

Op zondag 4 oktober j.l. werd Katrien Ryserhove’s jongste boek, uitgegeven door “Het Moment”, voorgesteld aan het publiek. Katrien is beter bekend bij het grote publiek als auteur van de boeken over ”De Moorden van Beernem” en als scenariste/producente van de langspeelfilm “Zaak: De Zutter”.

 Het mooiste liefdesverhaal

De boreling, de eerste van een trilogie, heet “Judith, de stammoeder van de Graven van Vlaanderen – Het Prille” en handelt over Judith van West-Francië, de gemalin van Boudewijn met de IJzeren Arm, de eerste Graaf van Vlaanderen. Volgens Katrien Ryserhove is dit negende-eeuwse verhaal het mooiste én spannendste liefdesverhaal dat er bestaat.

Katrien Ryserhove vertelt.

“Stel u voor”, zegt ze voor een behoorlijk gevulde kerk, “dat u een huwelijksmis bijwoont in het Franse Verberie in 856 en dat deze 12-jarige prinses – achterkleindochter van Karel de Grote en dochter van Karel de Kale – wordt uitgehuwelijkt aan de 60-jarige Ethelwulf, koning van Wessex (het huidige Zuid-Engeland). Dit terwijl ze hopeloos verliefd is op Boudewijn, die later haar derde echtgenoot zal worden”.

Ze onderstreept dat haar werk geen geschiedkundig werk is maar een roman waar nota bene 20 jaar onderzoek aan voorafging om de historische achtergrond zo correct mogelijk weer te geven. In delen 2 en 3 (“Het Prangende” en “Het Pure”) zal het ontstaan van het Graafschap Vlaanderen en de politieke intriges aan de koninklijke hoven van West-Francië en Wessex prominenter aan bod komen.

Katrien Ryserhove signeert

 De Graaf van Vlaanderen nodigt uit.

De voorstelling ging door met als decor de prachtige O.-L.-Vrouwekerk te Kortrijk. De kenners onder u weten dat de beroemde en druk bezochte Gravenkapel onderdeel is van deze kerk. Het hoeft geen betoog dat deze kapel inhoudelijk naadloos aansluit bij het verhaal van Katrien Ryserhove. Dat werd meermaals duidelijk in de verf gezet door Axel Ronse, Schepen van Cultuur van de stad Kortrijk. Hij sprak tijdens zijn toespraak zelfs van een “godsgeschenk” (sic!) omdat  – naar zijn zeggen – de stad Kortrijk grote plannen heeft om het belang van Gravenkapel in de verf te zetten door het op touw zetten van een digitaal project met o.a. een VR-project  (virtual reality – virtuele realiteit).

 

 

 

 

Katrien Ryserhove en Gilbert Isbin, luitist

 

 

 

 

 

 

De voorstelling werd op een coronaveilige manier perfect georganiseerd door de leden van VZW Kwestigen Nacht; de reacties van het publiek bevestigden dit.

De toespraken werden afgewisseld met wondermooie improvisaties gebaseerd op middeleeuwse muziek, uitgevoerd door de virtuoze, Brugse gitarist en luitist Gilbert Isbin.

Het eerste exemplaar van Katrien Ryserhoves boek zou worden overhandigd aan de officiële vertegenwoordiger van de huidige Graaf van Vlaanderen. Sinds 2001 wordt deze titel niet meer door het Belgisch vorstenhuis toegekend. Niemand uit het publiek wist wie de tegenwoordige Graaf van Vlaanderen is. Dat blijkt de Spaanse vorst, Koning Felipe VI, te zijn. De Spaanse Ambassade te Brussel heeft Katrien Ryserhove en uitgeverij Het Moment uitgenodigd om het exemplaar bestemd voor de Graaf van Vlaanderen in ontvangst te nemen. Op dinsdag 13/10/2020 – 10u00 nam Mr. Sergi Farré Salvá, cultureel en wetenschappelijk attaché van de Spaanse Ambassade, het boek in ontvangst.

Schepen Ronse kreeg het eerste exemplaar en samen met Deken Morlion loofde hij de mooie uitgave.

Schepen Axel Ronse en Deken Geert Morlion

 Praktisch

Het boek ‘Judith, de stammoeder van de graven van Vlaanderen – deel I: Het Prille’ telt 416 pagina’s en kost 25 euro.

Het is te koop in de boekhandel (ISBN: 9789082613322) of bij de uitgeverij via overschrijving van 31 euro (6 € verzendingskosten inbegrepen) op  BE08 0018 4275 8813 van Het Moment – Merendreedorp 56 – 9850 Merendree.

Op http://judith.ryserhove.be kunt u naar een tweedelige podcast luisteren.

Alle verdere info via het.moment@ryserhove.be

Alle bovenstaande foto’s zijn eigendom van Carine Vanpoucke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>