Merendree

Merendree

Parel van de Oude Kalevalei

DeMaxendree

Geachte Merendreeërs,

Als het u via de media nog niet was opgevallen, dan attenderen we u er graag op dat sinds vandaag – 16/9/2024 – de nationale week van de mobiliteit is gestart. Die loopt tot 22/9/2024. Deze week vestigt de aandacht op uw mobiliteit en eraan gekoppeld, de verkeersveiligheid. In het voorjaar was dat ook niet ontgaan aan de aandacht  van een aantal wakkere burgers die zich verenigd hebben in een burgerinitiatief “DeMaxendree”.

Op hun webstek – https://demaxendree.be – sommen ze 10 punten op die volgens hen meer aandacht én verbetering verdienen van en door de overheid.  In mei/juni 2024 organiseerden ze een burgerbevraging waarbij in heel Merendree folders werden verdeeld en naar de mening van de burgers werd gepeild. Antwoorden kon on-line via de URL van het initiatief of op papier. De papieren antwoorden werden verzameld in de lokale Spar-winkel.

In totaal werden er 172 antwoorden gesprokkeld: een 30-tal op papier en het restant digitaal. De voorstellen opgesomd in de opiniepeiling werden door webmeester Kasper Vancoppenolle gerangschikt van meest naar minder gewenst. Aldus verscheen in de top 3:

 

  1. Voorstel 7 – plaats extra wandel- en fietspaden waar ze ontbreken, bvb. tussen de Diepestraat en de Langenakker.
  2. Voorstel 1 – Verander het “alternerend parkeren” naar vaste zigzagparkeerplekken. (in o.a. Merendreedorp)
  3. Voorstel 6 – Maak van het kruispunt aan de Spar één gigantisch zebrapad.

In augustus was er een vergadering met Schepen van Mobiliteit Bart Van Thuyne  en mobiliteitsambtenaar Gilles Van Onacker. Het resultaat :

  • de N461 zal op termijn op het grondgebied van Deinze van de provincie overgenomen worden zodat de gemeente er zelf veranderingen kan aanbrengen zoals bvb. een voetpad en een fietspad.
  • Het alternerend parkeren (u weet wel, die vervelende bordjes met 1- 15 en 16-31) wordt in Merendreedorp afgeschaft en er komen vastomlijnde parkeerplaatsen. Waar en wanneer dat precies gebeurt, is nog niet duidelijk. Echter lang zal men niet moeten wachten vermits het huidige systeem van beurtelings parkeren  uit de nieuwe wegcode, die er in 2026 aankomt, wordt geschrapt. Zie ook hier.
  • Extra zebrapaden worden aangebracht ter hoogte van de Spar. Wanneer precies is nog niet duidelijk.

Zowel Burgemeester Vermeulen en Schepen Van Thuyne juichten en juichen nog steeds het initiatief toe! We vermelden de opmerking van de Schepen:” de gemeente Deinze kan moeilijk alle pijnpunten op haar grondgebied ontdekken en het is dankzij de burgers – zoals dit burgerinitiatief – dat een en ander onder de aandacht wordt gebracht en er op kan gereageerd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>