Merendree

Merendree

Parel van de Oude Kalevalei

Kermis te Merendree

Anno Domini 2012, 25 augustus en kermisweekend te Merendree.

Naast de andere welgesmaakte activiteiten georganiseerd door het Merendrese genootschap “Feestendree”, bood  Het Moment BVBA een concert van pianist/crooner Jan Vermersch aan. Het gelegenheidsadres was gebeurtenest “Appel van Verleiding“. De Knesselaarse  fotograaf (kijk ook hier) is niet alleen een visuele creatieveling maar  staat ook zijn mannetje op muzikaal vlak! Hij kan met enkele aanslagen op het pianoklavier en zijn fijne, ijle stem meteen een bepaalde sfeer oproepen.

Tijdens het laatavondconcert op 25/8 bood hij het publiek een aantal evergreens aan, enkele standards uit “The Real Book” en grasduinde hij in een uitgelezen reeks piano solo-nummers. We hoorden zijn wondermooie versie van Deus’ “Little Arithemetics” en het uptempo “Waiting for the Man” van The Velvet Undergound waarbij zijn stem ons aan Iggy Pop deed denken. Op een gegeven moment zette hij John Cale’s “Close Watch” in. We kregen als het ware kippenvel van deze versie die naar onze mening even goed en intimistisch is als het origineel! Het publiek vond dat blijkbaar ook en smeekte om een “encore”. Dat kwam onder de vorm van een mengeling van nog crooners en filmmuziek (Twin Peaks, The Godfather) en klassieke stukken ( Satie’s Gymnopédie e.a.).

Het is duidelijk dat Jan Vermersch vele stijlen aan kan door subtiele stembuigingen en accentverschuivingen in zijn pianospel. Luister bijvoorbeeld naar “Mad World” en dan naar zijn bewerking van Phil Collins’ “In the Air Tonight”.  Deze nummers zijn te vinden op zijn demo CD “Heartbreak Hotel”. Geniet!

*****

Nog een culturele manifestatie die we tijdens dit weekend meepikten, was de tentoonstelling “Gloed” met werken van kunstschilder Robert Vanderweeën en georganiseerd door Markant Merendree. De vlag “Gloed” dekte een lading zeer kleurrijke en heldere, “stralende” schilderijen. Robert Vanderweeën leverde een aantal naturalistische landschapschilderijen en een reeks licht abstracte werken. Sommige vluchtig, geschilderde landschapsindrukken deden ons aan de wolkenpartijen en prachtige luchten van de Engelse John Constable denken en andere werken geven de toeschouwer de indruk dat hij/zij met toegeknepen ogen naar uitgestrekte, zonovergoten weiden en meersen kijkt. Deze werken komen naturalistisch over maar bij Robert Vanderweeeën zit er iets in de kleuren die lijken “straling” en “licht” te genereren. Zeer intrigerend wordt het, wanneer men een poosje naar het werk blijft staren: plots ziet men het standpunt van de kunstenaar alsof men over zijn schouder meekijkt. Dat licht of de “Gloed” komt nog feller tot uiting in de eerder abstracte werken die Robert Vanderweeën hier ook toonde. Groter van formaat, zeer helder, vrij wilde kleuren en composities waar behoorlijk wat elan uitstraalt. Alhoewel we de kunstenaar nog niet ontmoetten, vermoeden we dat er onder de verflagen en borstelstreken, een geestdriftig en emotioneel man schuil gaat.

Ziet u ergens te velde een aankondiging van een  tentoonstelling van deze kunstenaar, dan kunnen we u alleen maar aanraden om het in uw agenda te noteren en erheen te snellen!

Hartelijke dank, Markant Merendree!

Gegroet,

Daan Pei

Merendree

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>