Concert
Op zondag 20 oktober 2024, jongstleden, organiseerde Markant Merendree een aperitiefconcert in de St. Radegundiskerk te Merendree. En wat voor een concert!
Niet minder dan twee laureaten van de wereldvermaarde Koningin Elisabethwedstrijd werden op het podium in Merendree verwacht:
Sylvia Huang, violiste en laureate van de Koningin Elisabethwedstrijd 2019. Ze won er ook de publieksprijs. Vandaag is zij de dertigjarige (!) concertmeester van het Symphonieorkest van de Munt in Brussel.
Stéphanie Huang, celliste, zus van Sylvia en ook laureate van de Koningin Elisabethwedstrijd 2022. Zij is docente aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en vanaf januari 2025 wordt zij de eerste cellist in het Orchestre de Paris.
U kan zich waarschijnlijk voorstellen dat de belangstelling om deze twee topartiesten aan het werk te zien (én te horen) zeer groot was en dat was te merken aan de opkomst. De zussen vertolkten gedurende een uur een gevarieerd programma:
- Joseph Jongen (1873 – 1953)
Sonate, duo voor viool en cello. - Reinhold Glière (1875 – 1956)
4 selecties uit “Acht stukken voor viool en cello, Opus 39):
Prélude, Gavotte, Berceuse (Wiegelied) en Scherzo - Peterisk Vasks (1946)
Castillo Interior - Georg Friedrich Händel (1685 – 1759)
Johan Halvorsen (1864 – 1935)
Passacaglia voor viool en cello.
Oorspronkelijk geschreven door Händel voor klavecimbel, doch bewerkt tot reeks variaties voor viool en cello door Halvorsen.
De vingervlugheid van de zussen Huang, werd zeer duidelijk tijdens de uitvoering van het scherzo van Glière en de Passacaglia van Halvorsen. Vooraf vertelde Sylvia Huang het publiek dat Passacaglia “tamelijk” virtuoos was. Als een topmuzikante zegt dat iets “tamelijk” is dan kan u zich verwachten aan vuurwerk. En dat was het ook! Dat de twee artiesten zussen zijn en amper een blik nodig hebben om te communiceren kwam zeer goed tot uiting tijdens de uitvoering van het wondermooie en kippenvel veroorzakende Castillo Interior, gecomponeerd door de Letse Peteris Vasks. De uiterst trage passages werden met een minitieuze timing en zeer gevoelige, adembenemende inleving gebracht. Tijdens de gesprekken na het concert was dit ook de meest gehoorde opmerking.
Aansluitend werd het publiek uitgenodigd naar de opening van de tentoonstelling “Stille Wouden” met werken van de Merendreese kunstschilder Robert Vanderweeën. De kenners zullen weten dat de schilderijen van Robert Vanderweeën, steeds een kleine “explosie” van kleur ten toon spreiden. De intensiteit van het kleurenpalet dat hij gebruikt, spat bijna letterlijk van het doek. Een aantal van zijn werken komt zeer goed tot uiting in de nieuwe, moderne tentoonstellingsruimte die de kunstenaar liet bouwen naast zijn huis.
Voor de mensen die Robert Vanderweeën nog niet kennen: het is echt aan te raden om eens naar deze intieme doch intense tentoonstelling af te zakken.
Organistor Markant Merendree zorgde niet alleen voor een puike organisatie van het concert en tentoonstelling, doch trakteerden de aanwezigen ook op een drankje en smaakvolle hapjes 🙂
Bij deze een welgemeende “dank u wel” voor de vlotte en piekfijne organisatie!